]]>
DIJOUS, 19 DE MAR?, 2015
imprimir
Precaució amb l'eclipsi solar d'aquest divendres


El divendres 20 de març, entre les 9.10 i les 11.20 hores del matí, es podrà veure un eclipsi parcial de sol des de Catalunya, sempre i quan el cel estigui serè. En el mateix dia que comença la primavera, la Lluna taparà el 70% del disc solar.

L'eclipsi parcial començarà a l'oceà Atlàntic -davant la costa africana- i acabarà a l'est de la ciutat de Krasnoyarsk (Rússia). Es podrà veure des d'Europa, el nord d'Àfrica i el nord d'Àsia, amb una durada total de 249 minuts (4 hores).

D'altra banda, l'eclipsi total començarà a la península del Labrador (Canadà), creuarà l'Atlàntic, passant per les illes Feroe (Dinamarca), travessarà el mar de Noruega i acabarà en un punt proper al Pol Nord. La durada total del fenomen serà de 71 minuts (poc més d'una hora). L'eclipsi assolirà el seu punt màxim a les 10.46 hores al nord de les illes Feroe.

Precaucions bàsiques

- Mai es pot observar el sol directament. Durant un eclipsi parcial, el Sol mai està totalment cobert per la Lluna i, per tant, mirar-los sense protecció podria danyar els ulls.

- Tampoc es pot observar el sol amb aparells o instruments que no tinguin els filtres solars corresponents.

- El sol es pot observar sense perill si és una imatge projectada sobre algun tipus de pantalla situada a l'ombra.

- També es pot observar amb seguretat mitjançant unes ulleres especials, homologades per la Comunitat Europea.

Darrera actualització: 19/03/2015 11:56